Ετικέτες   

Kατηγορίες  Προτάσεις & Κριτικές

Ακέραια η στιγμή | Φουτουρισμός

Οι φουτουριστές έδειχναν θαυμασμό για την ταχύτητα, την τεχνολογία, τη βία και την επικράτηση της ανθρώπινης ιδιοφυίας πάνω στη φύση.

Στην εποχή τους υπήρξαν ένθερμοι νασιοναλιστές και υποστηρικτές του φασιστικού κινήματος, γεγονός που στη συνέχεια δημιούργησε σοβαρά προβλήματα σε πολλούς εκφραστές του. Οι επαναστάτες φουτουριστές έβρισκαν ομορφιά στα εργοστάσια και στους καπνούς ενώ συνάμα προκαλούσαν ισχυριζόμενοι πως «ένα αυτοκίνητο που αγκομαχάει είναι πιο όμορφο από τη Νίκη της Σαμοθράκης».

Οι ζωγράφοι που βρίσκουν διέξοδο στον φουτουρισμό εκφράζονται χρησιμοποιώντας μια μορφή πουαντιγισμού, ενώ έντονα είναι τα στοιχεία του κυβισμού σε πολλά έργα. Ιδεολογικά αντιτίθενται στον Ρομαντισμό αλλά και σε όλα τα έως τώρα καλλιτεχνικά κινήματα, αναζητώντας την αλλαγή. Σε κάθε έργο παρατηρείται η αγωνία για το καινούργιο αφού προσπαθούν να δημιουργήσουν μια σύνθεση χρόνου και κίνησης στον χωροχρόνο επηρεάζοντας τις μορφές και αλλοιώνοντας τα χρώματα.

Παράλληλα εισάγουν και χρησιμοποιούν κάθε νέο μέσο και προσπαθούν να αποτυπώσουν ακέραια την στιγμή συνδυάζοντας την με τα αισθήματα, ενώ συνάμα παρατηρούνται και πιό μπρουτάλ εκφράσεις στα θέματα με τεμαχισμούς και διαμελισμούς.

Ο Giacomo Balla, για να χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Τορίνο και επηράστηκε έντονα από τον Marrinetti υιοθετώντας το φουτουρισμό ενώ δημιουργεί μια εικαστική απεικόνιση του φωτός, της κυκλοφορίας και της κίνησης. Τα χρόνια που ακολουθούν ο Balla σχεδιάζει φουτουριστικά έπιπλα και ύστερα ρούχα. Το 1914 δημιουργεί ένα από τα πιο γνωστά γλυπτά που το ονομάζει «Boccionis Fist» ενώ δύο χρόνια πρίν έχει ασχοληθεί με το έργο «Dynamism of a Dog on a leash» που βλέπετε στη φωτογραφία. Το έργο αυτό είναι λάδι σε μουσαμά διαστάσεων 0,90 × 1,10 ενώ η τεχνική που έχει χρησιμοποιηθεί δείχνει την δύναμη και την ένταση της φουτουριστικής κουλτούρας ακολουθόντας ένα δομημένο ρυθμό στην κίνηση. Αίσθηση, Ταχύτητα, Ανάγκη για την Μοντέρνα ζωή.
Σήμερα το έργο βρίσκεται στο Albright – Knox Art Gallery στην Νέα Υόρκη.

Ο φουτουρισμός θα αποτελέσει την πιό σημαντική αναφορά για κατοπινά κινήματα όπως ο κονστρουκτιβισμός, ο ντανταϊσμός και ο υπερρεαλισμός. Μετά το τέλος του Α’ παγκοσμίου πολέμου και την απώλεια πολλών μελών του, ο φουτουρισμός εμφανίζει σημάδια παρακμής και ξεπερνιέται …

M.K
(check my portofolio)

Markos Kamfonas
Designer Studied Architecture at University of Dundee & Vakalo Art & Design College
Ο/Η DS λέει:

100 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου φουτουριστή αρχιτέκτονα Antonio Sant’Elia
| http://en.wikipedia.org/wiki/Antonio_Sant%27Elia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *