Ετικέτες      

Kατηγορίες  Προορισμοί

ΑΠΟΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΘΝΟ

Με εισιτήριο ύψους 16,50€ βρίσκεσαι στην ανεπιτήδευτη Κύθνο (ή Θερμιά), το πρώτο νησί της γραμμής των Δυτικών Κυκλάδων!

  • https://www.instagram.com/p/BGPjbsNx0g5/


    Είναι ιδανικά για long weekend και στα θετικά του συμπεριλαμβάνονται οι αμέτρητες παραλίες, το κυκλαδίτικο τοπίο με ξερολιθιές, οι καθοικιές και οι φιλόξενοι κάτοικοι. Στους όρμους έχει
    άφθονη σκιά απο αλμυρίκια για όσους δεν αντέχουν την συνεχή έκθεση στον ήλιο.

    https://www.instagram.com/p/BGUiTeMx0v6/


    Η ακτοπλοϊκή σύνδεση πραγματοποιείται από το Λαύριο περίπου σε μία ώρα με ταχύπλοο και μιάμιση με συμβατικό πλοίο. Από τον Πειραιά φτάνει κανείς σε περίπου τρεις ώρες με συμβατικό πλοίο.

Από τα Λουτρά προς τον Άγιο Σώστη

Από τα Λουτρά προς τον Άγιο Σώστη

Η Κύθνος πήρε το όνομά της από τον Κύθνο, αρχηγό των Δρυόπων και πρώτο οικιστή του νησιού. Μια άλλη εκδοχή θέλει το όνομα να στηρίζεται στην ρίζα «κυθ», η οποία προέρχεται από το ρήμα κεύθω (κρύβω) και υπονοεί την κρυψώνα, τον τόπο όπου κρύβεται κάποιος. Πρόσφατες ανασκαφές στην περιοχή Μαρουλάς, έφεραν στο φως  ευρήματα που αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικήθηκε κατά  την Μεσολιθική εποχή, γεγονός το οποίο αφήνει να εννοηθεί ότι ίσως εδώ χρονολογείται η αρχαιότερη εγκατάσταση ανθρώπων στις Κυκλάδες!

https://www.instagram.com/p/BGXx7RqKDPP/

Τον 13ο αιώνα π.Χ., σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, οι Δρύοπες έρχονται  στο νησί, αναγείροντας  κυκλώπεια τείχη και λαμπρούς ναούς. Οι Ίωνες ήταν οι επόμενοι κάτοικοι  του νησιού. Η Κύθνος συμμετέχει με μία τριήρη στους Περσικούς πολέμους και γίνεται μέλος της Αθηναϊκής Συμμαχίας. Αργότερα το νησί αποτελεί τμήμα του ρωμαϊκού κράτους και περιλαμβάνεται στο Θέμα του Αιγαίου από τους Βυζαντινούς. Κατά την Ενετοκρατία, η Κύθνος καταλαμβάνεται από τον Μάρκο Σανούδο και  ονομάζεται «Θερμιά» (λόγω των θερμών υδάτων του νησιού). Παραμένει στην κυριαρχία των Ενετών και μετά την λεηλασία του Μπαρμπαρόσα (1537), ενώ κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού πολέμου καταλαμβάνεται από τους Ρώσους. Το 1827 το νησί ονομάζεται και πάλι «Κύθνος» και μετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα κατά των Τούρκων. Στα χρόνια της βασιλείας του Όθωνα ήταν τόπος εξορίας επαναστατών και πολιτικών αντιπάλων. Το 1862 στασιαστές από τη Σύρο, με σκοπό την απελευθέρωση των αντιφρονούντων προς τον Όθωνα κρατουμένων, συγκρούστηκαν με τον στρατό της Κυβέρνησης στον όρμο της Αγίας Ειρήνης. Η κατάληξη της σύγκρουσης ήταν η καταστολή της στάσης με θύματα τους στασιαστές Λεωτσάκο, Μωραϊτίνη, Σκραβέλη.

https://www.instagram.com/p/BGWtn0PqDGW/?taken-by=ds_tma

Στην Κολώνα όταν πέφτει ο ήλιος!

Στην Κολώνα όταν πέφτει ο ήλιος!

Σήμερα οι κάτοικοι της Κύθνου ασχολούνται με τον τουρισμό, χωρίς όμως να έχουν εγκαταλείψει τις αγροτικές και άλλες ασχολίες τους. Προσφέρουν στον επισκέπτη ένα συνδυασμό του κυκλαδίτικου τοπίου με τις πεντακάθαρες θάλασσες αλλά και τα ντόπια προϊόντα (κρέας, γαλακτοκομικά, οπωροκηπευτικά, φρέσκο ψάρι). Το καλύτερο φαγητό το βρήκαμε στην ψαροταβέρνα της “Arias” στην Αγία Ειρήνη, στο “Χάρτινο Καράβι” στη Δρυοπίδα και στο “Αρχιπέλαγος” στην Κανάλα. Από μπαράκια ξεχωρίζει το Moyo (το οποίο έχει η αδερφή της Άριας 😉 ). Στην ταράτσα του “Πανωχώρι” θα πιείτε κοκτέιλ με παραδοσιακά λικέρ που φτιάχνει η μαμά του ευγενέστατου ιδιοκτήτη. Γλυκά στο “Τραταμέντο”! Ένα γλυκό που συνηθίζεται στην Κύθνο και ξετρελλαίνει παιδιά και μεγάλους, είναι το λεγόμενο “καρυδάκι”: πρόκειται για μικρές μπαλίτσες με βάση τη βανίλια (υποβρύχιο), τριμμένο μπισκότο και τριμμένη καρύδα και παρά τα ταπεινά του υλικά είναι νοστιμότατο.
Όπου βρείτε, ζητήστε να φάτε σφουγγάτα! Πρόκειται για τυροκροκέτες γεμιστές με το ντόπιο, πεντανόστιμο τυρί της Κύθνου. Σχεδόν παντού φτιάχνουν καλά σφουγγάτα, εκείνα όμως της ταβέρνας του “Μήλα”, στην παραλία του Αγίου Δημητρίου, που είναι και βραβευμένα, θα σας αφήσουν αξέχαστες αναμνήσεις συνδεδεμένες με γεύση! Το θερμιώτικο τραπέζι είναι λιτό αλλά πολύ νόστιμο, εξαιτίας των πεντανόστιμων υλικών που τρέφει ο ήλιος και η λιγοστή υγρασία του άνυδρου αυτού νησιού.

Στην άκρη του παραδοσιακού χωριού Δρυοπίδα της Κύθνου, υπάρχει ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας. Το Σπήλαιο Καταφύκι. Γίνονται εδώ και χρόνια προσπάθειες για την τουριστική του εκμετάλλευση , αλλά ακόμη δεν είναι πλήρως προσβάσιμο για τους επισκέπτες καθώς σχεδόν μόνιμα γίνονται κάποιες εργασίες.

https://www.instagram.com/p/BGU4NaXKDJS/?taken-by=ds_tma


Το πιο εντυπωσιακό έθιμο του νησιού είναι αυτό της “Κούνιας”. Κάνοντας μια βόλτα στη Χώρα, θα παρατηρήσεις μια μεγάλη βάση που θα σε κάνει να αναρωτηθείς τι είναι. Την Κυριακή του Πάσχα, στην πλατεία του νησιού, στήνεται σε αυτή τη βάση, μία κούνια όπου κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον, δεσμεύεται ενώπιον Θεού και ανθρώπων για γάμο!!!
Στα πλαίσια των καλοκαιρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων, ο Δήμος Κύθνου διοργανώνει κάθε Ιούλιο και Αύγουστο τα Κύθνια.

https://www.instagram.com/p/BGSZWb_x0n1/


Τα πανηγύρια του νησιού είναι πολλά. Από τα πιο γνωστά είναι τα παρακάτω:

  • 30 Ιουνίου: Των Αγίων Αποστόλων.
  • 20 Ιουλίου: Του Προφήτη Ηλία.
  • 26 Ιουλίου: Της Αγίας Παρασκευής.
  • 6 Αυγούστου: Του Σωτήρος.
  • 15 Αυγούστου: Της Παναγίας Κανάλας, της Παναγίας του Νίκους, της Παναγίας Στρατολάτισσας.
  • 23 Αυγούστου: Της Παναγίας του Κάστρου, της Παναγίας Φλαμπουριανής.
  • 8 Σεπτεμβρίου: Της Παναγίας Κανάλας.
Παραλία του Σκύλου

Παραλία του Σκύλου

Η Κύθνος είναι ένα νησί με αμέτρητους κολπίσκους, όρμους και παραλίες με κρυσταλλένια νερά και άφθονη σκιά. Η πρόσβαση στις καλύτερες παραλίες είναι σχετικά δύσκολη αλλά αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνεται συνωστισμός. Δεν υπάρχουν πλαστικές καρέκλες και beach bar  (με ελάχιστες εξαιρέσεις) και είναι ιδανικά για να ηρεμήσεις.
Top 10 παραλιών είναι:

  1. Κολώνα. Μαγικό τοπίο. Μια δέσμη άμμου ενώνει δυο νησιά! Μη το χάσετε κι ας είναι ο δρόμος δύσκολος! Όλα τα σκάφη έχουν αράξει εκεί … αξίζει! Έχει και μπαράκι που κάνει ανακαίνιση αυτή τη στιγμή … με πολύ ευγενικό προσωπικό.
  2. Ποτάμια ή Ποταμιά. Στα βόρεια του νησιού με καταπληκτικά νέρα!
  3. Αντώνηδες. Κρυφή παραλία στην Παναγιά Κανάλα. Ιδανικό μέρος για να κοιμηθείς κάτω από δέντρο μετά από φαγητό στο Αρχιπέλαγος (οπωσδήποτε δοκιμάστε τοπικά τυροπιτάκια με μέλι)!
  4. Άγιος Νικόλαος. Άμα βρεις αυτή τη παραλία είσαι τυχερός καθώς οι κάτοικοι αφαιρούν την πινακίδα προκειμένου να παραμείνει για λίγους! Αφού παρκάρεις, θα διασχίσεις ένα μονοπάτι γεμάτο λουλούδια, ψηλά χόρτα και μέλισσες και θα βγεις στον παράδεισο με θέα το νησί Πιπέρι και τη Σέριφο! Οδηγίες: κάνεις αριστερά στο χωματόδρομο καθώς κατεβαίνεις για την παραλία του Σκύλου.
  5. Παραλία του Σκύλου. Να πας και να τρέξεις στην ακροθαλασσιά!
  6. Απόκρουση. Βρίσκεται λίγο πριν την Κολώνα, είναι οργανωμένη με beach bar και καθαρή!
  7. Η Παραλία Αλυκή. Είναι μια υπέροχη παραλία σε ένα άγριο τοπίο στην νότια Κύθνο. Στην παραλία δεν υπάρχουν δέντρα ή οτιδήποτε άλλο. Είστε μόνο εσείς το γαλαζοπράσινο του Αιγαίου, το μπλέ του ουρανού και το γυμνό τοπίο με τις ξερολιθιές.
  8. Τα Λουτρά. Εάν βουτήξετε στην άκρη της, θα απολαύσετε τις ευεργετικές ιδιότητες των ζεστών νερών των ιαματικής πηγών που καταλήγουν στην παραλία με τα πεντακάθαρα νερά. Κοντά στα Λουτρά θα συναντήσετε την παραλία της Αγίας Ειρήνης με τον γραφικό οικισμό και το Σχοινάρι. Ανάμεσα στα Ποτάμια και την περιοχή Μαρουλά βρίσκεται η παραλία Καβουροχέρι, ενώ το Κουρί είναι στο ενδιάμεσο των παραλιών Νάουσα και Ζογκάκι, που ενώνονται μεταξύ τους με σκαλάκια.
  9. Για όσους προτιμούν την απόλυτη ησυχία την ώρα που απολαμβάνουν τη θάλασσα υπάρχουν οι παραλίες Μαυριάνος στο ανατολικό μέρος του νησιού, το Σιμουσί νοτιοανατολικά και το Στιφό στη διαδρομή για τον Άγιο Δημήτριο.
  10. Στο ανατολικό μέρος του νησιού θα συναντήσετε την παραλία Άγιος Στέφανος. Θα σας ενθουσιάσει η μεγάλη αμμουδιά με τα βότσαλα και τα πολλά αλμυρίκια για άφθονη σκιά.

https://www.instagram.com/p/BGOKao5R0rg/

Wouiki Tsita
Οικονομολόγος, ιστολόγι-er και ραδιοφωνικός παραγωγός
Ο/Η panman_gr λέει:

7. Βόλτα στη Δρυοπίδα, επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο και κάθοδος στο Καταφύκι, που είναι τεράστια σπηλιά. Τόσο τεράστια, που γινόταν εκεί το γλέντι της Ανάστασης.

Ο/Η Wouiki Tsita λέει:

ευχαριστούμε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *