Ετικέτες       

Kατηγορίες  Προτάσεις & Κριτικές

Αρχιτεκτονική στα ελληνικά νησιά | Υπόσκαφη κατοικία στη Μήλο

Το 2011, μια ιδέα σε επίπεδο concept σχετικά με το πώς θα μπορούσε να παραχθεί αρχιτεκτονική υψηλού επιπέδου και χαμηλού οπτικού ίχνους στα ευαίσθητα τοπία των ελληνικών νησιών, έλαβε νομική μορφή μέσω της διάταξης για τα υπόσκαφα κτίρια στο Νέο Οικοδομικό Κανονισμό.

interior 1

Ο συνδυασμός των στοιχείων του προς μελέτη οικοπέδου και του απαιτητικού κτιριολογικού προγράμματος ήταν ιδανικός για την εφαρμογή της προαναφερθείσας διάταξης.

Η πρόσβαση –τόσο για τα οχήματα, όσο και για τους πεζούς γίνεται από το βόρειο [πίσω] τμήμα του –συνολικής έκτασης 25 στρεμμάτων- γηπέδου. Εκφορικοί αναλημματικοί τοίχοι που εσωκλείουν το διάδρομο των οχημάτων και μια κλίμακα οδηγούν στο επίπεδο εισόδου και στάθμευσης.

Στη συνέχεια, ένα κλιμακοστάσιο –με ανελκυστήρα- οδηγεί στο επίπεδο του υπόσκαφου τμήματος της κατοικίας –ο οποίος έχει νότιο κύριο προσανατολισμό-, όπου χωροθετούνται:
1. ενιαίος χώρος κουζίνας-τραπεζαρίας που διαχωρίζεται από το χώρο του σαλονιού με ένα διαμπερές τζάκι
2. το master-bedroom με en-suite μπάνιο και δωμάτιο παιδιού επίσης με en-suite μπάνιο
3. τέσσερις [4] ξενώνες, όλοι με en-suite μπάνια.
Όλοι αυτοί οι χώροι ενώνονται λειτουργικά μέσω ενός διαμπερούς διαδρόμου, που επιτελεί ταυτόχρονα ρόλο αγωγού αερισμού του κτιρίου.
Να σημειωθεί ότι όλα τα μπάνια «βλέπουν σε μικρά φυτεμένα αίθρια.

front view

Στη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του γηπέδου –με απόλυτο γνώμονα το ελάχιστο οπτικό και περιβαλλοντικό ίχνος και την εξασφάλιση μικροκλίματος- χωροθετούνται μια κολυμβητική δεξαμενή, επιπλέον υδάτινες επιφάνειες και λοιπές γεωμετρικές χαράξεις επί του εδάφους, μέχρι της σύμπτωσης του επιπέδου του υπόσκαφου με τους πλάγιους αναλημματικούς τοίχους.

Στην οροφή του κτιρίου, καθώς και σε όλο το υπόλοιπο οικόπεδο διατηρείται η υφιστάμενη καλλιέργεια σιτηρών.

Πρώτη δημοσίευση: ds-tma.gr/en/blog

1

Dimitris Sakellariou
Architect Engineer NTUAthens & ETH Zurich | Owner of www.ds-tma.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *