Ετικέτες   

Kατηγορίες  Προορισμοί

Γνωρίζοντας την Ισλανδία

7f11ac527857421d66faae67a2448050 1_36
Κατά λάθος ή όχι, η Ισλανδία (ή χώρα των πάγων) ονομάστηκε συμπτωματικά έτσι, αφού όσοι Βίκινγκ την ανακάλυψαν την είδαν χιονισμένη.
Μπερδεύοντας τη Γροιλανδία (Green-land) έδωσαν στην κάποτε κατάφυτη από δάση Ισλανδία το όνομα ‘γη των πάγων’.
Τα δάση βέβαια δεν πρόκαμαν, γιατί οι Δανοί συγγενείς τους κατάφεραν να αποψιλώσουν σχεδόν όλο το νησί που είναι και το 2ο σε μέγεθος της Ευρωπαϊκής Ηπείρου και όχι μακριά από το μέγεθος της Ελλάδας.

1
Περήφανοι οι Ισλανδοί για τη γλώσσα τους, που δεν έχει υποστεί αλλοιώσεις μέσα στους αιώνες (αποτελούν τη «μαμά» των υπόλοιπων Σκανδιναβικών και αρχαία Νορβηγικά ή αλλιώς τη γλώσσα των Βίκινγκ). Παρά την απόσταση από την πατρίδα μας, το Ισλανδικό αλφάβητο (συμπτωματικά) έχει δύο γράμματα με τον ίδιο ακριβώς ήχο με τον αντίστοιχο των Ελληνικών. Αυτά είναι τα:
eth Ðð (δ) και
thorn Þþ (θ).

 

 

5022_icelandIceland

Οι Ισλανδοί είναι περήφανοι ακόμα και για αυτό που ορισμένοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί «το αρχαιότερο κοινοβούλιο του κόσμου», το Αλθίνγκι (Alþingi).
Η Ισλανδική κοινωνία είναι πολύ «φιλική προς τις γυναίκες», αφού είναι αρκετά συνηθισμένο να βρίσκονται γυναίκες σε ηγετικές θέσεις στη διοίκηση και σε επιχειρήσεις. Στην Ισλανδία είναι υποχρεωτικό τα φώτα των κινούμενων οχημάτων να είναι αναμμένα ακόμα και τη μέρα. Η Ισλανδία είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που απέκτησε γυναίκα πρόεδρο, την Βιγκντίς Φιννμπογκαντόουχττιρ (Vigdís Finnbogadóttir) το 1980 και τέλος Ισλανδία αξιολογήθηκε το 2004 από τους Ρεπόρτερ χωρίς σύνορα στην πρώτη θέση ανάμεσα σε 167 χώρες όσον αφορά στην ελευθερία του τύπου (μαζί με άλλες 7 χώρες).

η μαύρη παραλία

η μαύρη παραλία

 

Ακόμα βρίσκεται στην 1η θέση του Δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης του Ο.Η.Ε. ανάμεσα σε 177 χώρες. Το φθινόπωρο του 2008 η χώρα συμπαρασύρθηκε στη δίνη της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης. Νωρίτερα, το εθνικό νόμισμα είχε δεχτεί ισχυρή επίθεση από κερδοσκόπους. Η Ρωσία φερόταν έτοιμη να παράσχει δάνειο ύψους 4 δισ. ευρώ. Toν Νοέμβριο εγκρίθηκε η χορήγηση δανείου από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και από Σκανδιναβικά κράτη προς τη χώρα. Οι διαμαρτυρίες ενάντια στην οικονομική κρίση συνεχίστηκαν και κορυφώθηκαν τον Ιανουάριο του 2009, όταν για πρώτη φορά από το 1949 (οπότε είχαν εκδηλωθεί διαδηλώσεις εναντίον του ΝΑΤΟ), η αστυνομία αναγκάστηκε να κάνει χρήση δακρυγόνων.

καταλύμματα παραδοσιακά στη μεση του πουθενά

καταλύμματα παραδοσιακά στη μεση του πουθενά

Υπό το βάρος της κατάρρευσης της εθνικής οικονομίας, ο πρωθυπουργός παραιτήθηκε (επικαλούμενος όμως λόγους υγείας) και προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 9 Μαΐου. Η νέα πρωθυπουργός, Γιόχανα Σιγκουρδαντόουχτιρ έγινε η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ισλανδίας την 1 Φεβρουαρίου 2009 καθώς και η πρώτη ανοιχτά ομοφυλόφιλη αρχηγός κυβέρνησης της σύγχρονης ιστορίας. Οι Ισλανδοί ενέκριναν με δημοψήφισμα το Νέο Σύνταγμα που έφτιαξαν οι πολίτες.
‘Οπως είναι ήδη γνωστόν, μετά τα 2 συνεχόμενα δημοψηφίσματα στο πρόσφατο παρελθόν, δεν δέχτηκαν να μπουν στο ΔΝΤ για να σώσουν τις τράπεζες.
Αντίθετα, φυλάκισαν τους υπεύθυνους τραπεζίτες (26 στον αριθμό) και καταδίκασαν τον πρώην πρωθυπουργό τους και φυσικά διασώθηκαν χωρίς να περιέλθουν στην εξαθλίωση.
( https://www.facebook.com/Iceland.Revolution.Project/?fref=ts)

 

 

5022_icelandΜία πανάκριβη χώρα, λόγω του ότι τα περισσότερα προϊόντα και πρώτες ύλες είναι εισαγόμενες αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης και του καθαρού αέρα. Από τις πλέον κατάλληλες χώρες διαβίωσης στον πλανήτη, λόγω παρθένου περιβάλλοντος, αλλά και με μηδενικό ποσοστό αναλφαβητισμού η Ισλανδία αποτελεί πρότυπο χώρας ακόμα και για τους υπόλοιπους Σκανδιναβούς. Η Ισλανδία συνδέεται με την Ελλάδα μόνο με πτήσεις τσάρτερ -ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες- και κυρίως με καλοκαιρινούς προορισμούς για τους Ισλανδούς. Άρα το ταξίδι μας γίνεται συνήθως μέσω Λονδίνου, Άμστερνταμ ή Κοπεγχάγης. Η πρώτη αίσθηση που έχεις, όταν βλέπεις τις ακτές της Ισλανδίας είναι ότι πιθανόν να έχεις μπει από λάθος ή όνειρο στην περιπέτεια του Ιουλίου Βερν ‘Ταξίδι στο κέντρο της γης’. Δεν ξέρεις πραγματικά, αν βρίσκεσαι ακόμα στον μπλε πλανήτη μας.

 

άγρια άλογα, ντεμί, στην Ισλανδία

άγρια άλογα, ντεμί, στην Ισλανδία

Ηφαίστεια, παγετώνες, καμένη γη, περίεργα γεωλογικά φαινόμενα και σχήματα σε προδιαθέτουν ότι πρόκειται να ζήσεις ΤΗΝ εμπειρία της ζωής σου. Το Κέφλαβικ είναι το υπερμοντέρνο αεροδρόμιο του Ρεικιαβίκ . Θεωρείται πως η πόλη πήρε το όνομα της από τους ατμούς που αναδύονταν από ιαματικές πηγές. Η λέξη Ρεικιαβίκ μπορεί να μεταφραστεί ως ‘Ο Oρμίσκος του Καπνού’, καθώς η κατάληξη «Βικ» σημαίνει ορμίσκος. Η πρωτεύουσα είναι μία μικρή πόλη με έντονη, απρόσμενα έντονη, νυχτερινή ζωή που μάλλον διαρκεί έως το πρωί, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι δείχνουν μάλλον ξενυχτισμένοι. Το αλκοόλ, ο χορός και ίσως το ‘ακατάστατο’ και μπερδεμένο σεξ κάνουν τους Ισλανδούς να ξενυχτούν και να..καλοπερνάνε ως ισχυρίζονται. Το Ρέϊκιαβικ είναι γνωστό εκτός των άλλων για το Μουσείο Φαλλού θηλαστικών (παντός είδους και προτιμήσεως), την εντυπωσιακότατη Πρωτοχρονιά με τα χιλιάδες πυροτεχνήματα, και την μπλε λίμνη με τα θεραπευτικά ζεστά νερά, όπου οι Ισλανδοί κάνουν στην κρύα ύπαιθρό τους τα θερμά λουτρά τους. Ένα χαρακτηριστικό που δεν θα το ξεχάσω ποτέ, λόγω της ιδιαίτερης σχέσης και λατρείας που έχω με αυτό το στοιχείο της φύσης, είναι ο ΑΕΡΑΣ. Στην κυριολεξία σε παίρνει και σε σηκώνει!

 

κεντρική πλατεία του ΡέκιαβικΣτην Ισλανδία μόνο το μικρό όνομα μετρά! Το επίθετο γίνεται με το μικρό όνομα του μπαμπά μας και καταλήξεις το son για τον γιό και το dottir (ντόουχτιρ), αν πρόκειται για κόρη. Αν ήμουν Ισλανδός πχ θα λεγόμουν Γαλαντής Μίχαλσον! Με ένα καλό αμάξι θα εκπλαγείτε, αφού θα κάνετε εύκολα το γύρω του νησιού, μέσα από τις 4 εποχές στην κυριολεξία. Η Ισλανδία έχει πραγματικά ένα από τα πιο ιδιόμορφα κι εκκεντρικά τοπία που μπορείς να αντικρίσεις: από κρατήρες έως παγόβουνα, κι από κατάμαυρες αμμουδιές μέχρι τουρκουάζ λίμνες και ιαματικές πηγές, από θερμοπίδακες έως εντυπωσιακούς καταρράκτες. Το παγόβουνο Vatnajökull (Βαχτναγιόουκτλ: λίμνη λάβας), ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Η Ισλανδία αποτελεί εργαστήριο για γεωλόγους αφού πάνω ακριβώς στο νησί συναντώνται δύο τεκτονικές πλάκες. Εκείνες της Ευρασίας και του Β.Ατλαντικού.

 

βορειδυτικά φιορδ

βορειδυτικά φιορδ

Και το τρομακτικό, αλλά και συναρπαστικό είναι ότι είναι υπέργειες! Τις αντικρύζεις και μοιάζουν ατέλειωτες. Ηοtspot : Το Βόρειο Σέλας ! Στο κομμάτι της τέχνης η Ισλανδία τα τελευταία χρόνια έχει για τα καλά εισβάλλει στα Ευρωπαϊκά δρώμενα κυρίως με τη μουσική της (Björk, Sigur Rós και πολλοί άλλοι ), τη λογοτεχνία (1955 Νόμπελ Λογοτεχνίας στον Halldór Laxness),τον αθλητισμό, αλλά και τον κινηματογράφο της(101 Reykjavik,Δεσμοί αίματος, Djúpið i κ.ά). Η Ισλανδία είναι πηγή έμπνευσης. Αλλόκοσμη, σεληνιακή. Πολλοί σαστίζουν από τα τοπία και πολλοί εμπνεύστηκαν και γύρισαν υπερπαραγωγές του Χόλλυγουντ , μουσικά βίντεο κλιπ, αλλά και διαφημίσεις. Θα μου επιτρέψετε παρενθετικά να παραθέσω τα τόσο ανθρώπινα και ζεστά λόγια, με τα οποία ο Νομπελίστας Ισλανδός Halldór Laxness παρέλαβε το Νόμπελ (απόσπασμα στα αγγλικά : “… the moral principles she [his grandmother] instilled in me: never to harm a living creature; throughout my life, to place the poor, the humble, the meek of this world above all others; never to forget those who were slighted or neglected or who had suffered injustice, because it was they who, above all others, deserved our love and respect…”).

 

φασηιονΟι κάτοικοι πάρα το ψύχος και τις χιονοθύελλες, όμορφοι και χαρούμενοι, ζεστοί! Οι αιμομιξίες δεν είναι σπάνιο φαινόμενο στην Ισλανδία και εδώ αξίζει να αναφέρω κάτι που αποτελούσε μέχρι πρότινος παράδοξο για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα. Στην Ισλανδία υπάρχουν πολλά κρούσματα καρκίνου του μαστού. Στην αρχή θεωρήθηκε ότι το νερό, τα ηφαιστειογενή πετρώματα είναι υπεύθυνα για την ασθένεια και τα πολλά περιστατικά. Τελικά και μετά από πολύ ψάξιμο οι επιστήμονες κατέληξαν ότι ο καρκίνος στην Ισλανδία είναι γονιδιακός καθαρά (μικρές κοινότητες). Κάποιος κυριούλης, από τους πρώτους κατοίκους της Ισλανδίας, είχε το «τρελό κύτταρο» που γρήγορα απλώθηκε.

 

 

καθεδρικός ναός του

καθεδρικός ναός του

Το σύστημα υγείας των Ισλανδών υποχρεώνει τόσο σε προγεννητικό όσο και σε μεταγεννητικό έλεγχο κάθε βρέφους κάτι το οποίο προσφέρεται δωρεάν από το κράτος. Παράλληλα κάθε ζευγάρι Ισλανδών, και οι δύο γονείς, έχουν το δικαίωμα τρίμηνης γονικής άδειας στο 80% των αποδοχών τους ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της οικογενειακή ζωής στους κρίσιμους πρώτους μήνες. Η Ισλανδία είναι αποκάλυψη, είναι εμπειρία, είναι για όσους θέλουν να φύγουν για λίγο από τη γη και να αγγίσουν με όλες τις αισθήσεις τους τη φύση. Και όσο ανυποψίαστα «ασήμαντη» κι αν φαντάζει, κρατείστε ότι μία έκρηξη ηφαιστείου της Ισλανδίας δυνητικά θα μπορούσε να προκαλέσει πυρηνικό χειμώνα στην γηραιά ήπειρο.

Ανεπιφύλακτα αξίζει ένα ferð frá Grikklandi til Íslands (:ένα ταξίδι από την Ελλάδα στην Ισλανδία).

 

 

Εδώ είναι η φίλη μου Θέλμα με την ανηψιά της. Η Θέλμα μαθαίνει ελληνικά, είναι λάτρης της ελλάδας και είναι κόρη ενός φίλου μου ραδιοφωνικού παραγωγού και τραγουδιστή της τζαζ /σόουλ του Μπγιάρνι Άρασον.

Εδώ είναι η φίλη μου Θέλμα με την ανηψιά της. Η Θέλμα μαθαίνει ελληνικά, είναι λάτρης της ελλάδας και είναι κόρη ενός φίλου μου ραδιοφωνικού παραγωγού και τραγουδιστή της τζαζ /σόουλ του Μπγιάρνι Άρασον.

Galantis Loukakis
Λίγο λωλός...Χιώτης γαρ και 'ζητιάνος της αγάπης'. Αυτά, βαριέμαι να γράφω για μένα <3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *