Ετικέτες   

Kατηγορίες  Προτάσεις & Κριτικές

Γύμνια & βλέμμα εταίρας. Μαύρη γάτα δηλαδή.

Ο Eduard Manet γεννήθηκε το 1832 στο Παρίσι και μεγάλωσε σε μεγαλοαστική οικογένεια. Ο πατέρας του τον προόριζε για δικαστή μα οι αποδόσεις του στο σχολείο δεν ήταν ικανοποιητικές. Το 1848 μπαρκάρει με προορισμό τιν Λατινική Αμερική από όπου επιστρέφει ένα χρόνο αργότερα και ύστερα από έγκριση τον γονιών του αφιερώνεται στη ζωγραφική.

Το 1865, δημιουργεί μεγάλο σκάνδαλο με το έργο του «Ολυμπία» το οποίο θεωρείται ιδιαίτερα προκλητικό. Οι συντηρητικοί αποκάλεσαν το έργο «ανήθικο και χυδαίο» ενώ αργότερα ειπόθηκε πως ο πίνακας δεν καταστράφηκε επειδή ελήφθησαν προφυλάξεις απο την διεύθυνση της έκθεσης.

Αυτό που σόκαρε το κοινό αλλα και τους «ρομαντικούς» ή «πουριστές» κριτικούς και ακαδημαϊκούς της εποχής δεν ήταν η γύμνια της Ολυμπίας ούτε η εικόνα της πλήρως ντυμένης υπηρέτριας, αλλά μια σειρά από σημαντικές λεπτομέρειες σε συνδυασμό με το βλέμα της που την προσδιορίζει ως εταίρα.

Ποιό συγκεκριμένα, μερικά από τα χαρακτηριστικά που σόκαραν το κοινό είναι, οι ορχιδέες στα μαλλιά της, τα κοσμήματα που φοράει, το βραχιόλι της και τα μαργαριταρένια σκουλαρίκια της, καθώς και το ανατολίτικο σάλι στο οποίο είναι ξαπλωμένη. Αυτά δίνουν ένα αίσθημα πλούτου και δημιουργούν μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Συνάμα έντονη αντίθεση δημιουργεί η μαύρη κορδέλα που είναι δεμένη στον λαιμό της Ολυμπίας σε αντίθεση με το χλωμό χρώμα του σώματος της.

Επηρεασμένος από τον Tiziano Vecellio, ο Manet αποκρύπτει με το χέρι το φύλο της Ολυμπίας για να τονίσει την ανεξαρτησία της και την σεξουαλική κυριαρχία, ενώ η μαύρη γάτα στην δεξιά πλευρά της σύνθεσης συμβολίζει την πορνεία. Τέλος είναι ευδιάκριτο πως η Ολυμπία αγνοεί τα λουλούδια που της δίνει η υπηρέτρια, τα οποία είναι μάλλον δώρο από κάποιον πελάτη.

Γενικότερα στον μουσαμά διαστάσεων 1,30 χ 1,90 παρατηρούνται παχιές, γρήγορες και κοφτές πινελιές από λάδι, ενώ έχουν εξαληφθεί οι ενδιάμεσει τόνοι. Συνάμα ο σκληρός διάχυτος φωτισμός τονίζει της μεγάλες επιφάνειες χρώματος που δεν έχουν ιδιαίτερο βάθος, καθώς γίνονται ευδιάκριτες και όλες οι λεπτομέριες – ατέλειες του σώματος της Ολυμπίας. Ο πίνακας «Ολυμπία»  αλλά και γενικά το έργο του Manet στο σύνολό του, εντάσεται στο κίνημα του Ιμπρεσιονισμού. Παραταύτα, ο ίδιος ο Manet δεν συμετείχε στης εκθέσεις των Ιμπρεσιονιστών, ούτε ήθελε να θεωρείται εκπρόσωπος του κινήματος.

Για να βάλετε λίγη τέχνη στο σπίτι σας, εκτός από πίνακες,  δείτε εδώ 😉

Markos Kamfonas
Designer Studied Architecture at University of Dundee & Vakalo Art & Design College

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *