Ετικέτες   

Kατηγορίες  Προορισμοί

Η απροσδόκητα γενναιόδωρη Χαϊδελβέργη

80 χιλιόμετρα νότια της τεχνοκρατικής και γιάπικης Φρανκφούρτης, 120 χιλιόμετρα βορειο-δυτικά της πρωτεύουσας του κρατιδίου Στουτγκάρδης, 19 χιλιόμετρα από το πολύβουο και βιομηχανικό Μάνχαϊμ και με περίπου 150.000 κατοίκους, η Χαϊδελβέργη θα μπορούσε να είναι μία μονότονη και άχρωμη μικρομεσαία πόλη της Βάδης-Βυτεμβέργης.
Η ιστορική της σημασία, το γεωφυσικό της περιβάλλον και η πολιτιστική της ταυτότητα της επεφύλαξαν, όμως, μία ξεχωριστή μοίρα τυλιγμένη σε μία συναρπαστική λιτότητα και ανθρωπινότητα.

Η Χαϊδελβέργη σε κατακτά χωρίς να σε εντυπωσιάσει (και χωρίς να σε προετοιμάσει). Και εδώ είναι η απαράμιλλη μαγεία της.

Η αξιοζήλευτη γεωγραφική θέση της πόλης -στις παρυφές του δάσους Odenwald και κατά μήκος του ποταμού Neckar- σε συνδυασμό με τη μεσαιωνική φυσιογνωμία της με το περίφημο κάστρο που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού Königstuhl -στο λεγόμενο “θρόνο του βασιλιά”- και την εντυπωσιακή παλιά γέφυρα (alte Brücke), την κατατάσσουν σε έναν από τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς της Γερμανίας. Οι πλατείες με τα συντριβάνια και οι επιβλητικές εκκλησίες της, οι αστικές κατοικίες στο Neuenheim και τα όμορφα καφέ στο ιστορικό κέντρο, η περίφημη οδός των Φιλοσόφων (Philosophenweg) και οι φωτεινές εικόνες χαλάρωσης και αναπόλησης στις όχθες του ποταμού σε κάνουν απλά να χαμογελάς συναισθανόμενος την καθηλωτική γοητεία του τόπου.
Τη μοναδική λάμψη και το πολυπολιτισμικό χρώμα δίνει, όμως, στην πόλη το Πανεπιστήμιό της, που ιδρύθηκε το 1386 και αποτελεί σήμερα παγκόσμιο πόλο έλξης για νέους επιστήμονες και σπουδαστές σε όλα τα ερευνητικά πεδίUniversity_Hall,_Heidelberg_Universityα. Το ιστορικό Ruprecht-Karls-Universität συνδυάζει το παραδοσιακό με το κοσμοπολίτικο και το κλασικό με το πιο επίκαιρο πρωτοπορώντας στα πεδία της έρευνας και της καινοτομίας. Οι υπερ-σύγχρονες βιβλιοθήκες της και η πολλαπλώς βραβευθείσα λέσχη της (Zeughaus Mensa im Marstall) αποτελούν εξαιρετικό “καταφύγιο” για τις περίπου 28.000 χιλιάδες φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκούς που φιλοξενεί.
Η Χαϊδελβέργη είναι μία μικρή πόλη. Το πεπερασμένο, όμως, μέγεθός της αντισταθμίζεται από το μη πεπερασμένο αριθμό των κατοίκων της: Ισπανοί, Έλληνες, Γάλλοι, Ιταλοί, Πορτογάλοι, Τούρκοι μαζί με γερμανούς από κάθε σημείο της χώρας συνθέτουν ένα πολύχρωμο ανθρώπινο μωσαϊκό που πλημμυρίζει κάθε Σαββατοκύριακο τον κεντρικό πεζόδρομο της πόλης (Hauptstraße) που είναι, μάλιστα, και ο μεγαλύτερος στη Γερμανία. Οι άνθρωποι που έρχονται και φεύγουν, που περνούν για λίγο ή για περισσότερο, που διαμένουν για δουλειά και σπουδές ή απλά για τουρισμό Heidelberg_winterκαθιστούν την πόλη έναν αέναα μεταλλασσόμενο και ζωηρά παλλόμενο οργανισμό.
Η Χαϊδελβέργη είναι μία ελιτίστικη πόλη. Δίχως αλαζονεία. Και αυτό ακριβώς είναι που την καθιστά ακαταμάχητη. Το αυστηρά ακαδημαϊκό της προφίλ εξισορροπείται από την εξωστρέφειά της, ενώ το παραδοσιακό στυλ της λαμβάνει μία μοντέρνα διάσταση λόγω της συνύπαρξης πολλών διαφορετικών εθνικοτήτων. Η Χαϊδελβέργη δεν είναι απλά (ή μόνον) ένας ελκυστικός προορισμός στη Γερμανία. Είναι μια βαθιά δοτική πόλη μέσα στην απέριττη ομορφιά της. Σπουδάζοντας, ζώντας, περνώντας κανείς από αυτήν ρουφάει αχόρταγα τη γαλήνη του μέρους και συνειδητοποιεί την αφοπλιστική ωραιότητα της απλότητας. Χωρίς φανφάρες, χωρίς προσπάθεια, χωρίς επιτήδευση. Η Χαϊδελβέργη είναι μία ξένη πόλη που σου επιτρέπει να την αγαπήσεις αληθινά. Μπαίνει αβίαστα στην καρδιά σου, δεν κρατάει αποστάσεις και δεν σε αποτρέπει από το να τη νιώσεις δική σου.

Αυτή η ιδιόμορφη (για γερμανική πόλη) φιλόξενη ζεστασιά της είναι ίσως αυτό το “κάτι ιδανικό” που είχε εντοπίσει ο Goethe σε αυτήν και η εξήγηση για την απροσδιόριστη οικειότητα που αισθάνονται οι αλλοδαποί κάτοικοί της.

Και ανεξάρτητα εάν μπορεί ή θέλει να μείνει κανείς εκεί για πάντα, η Χαϊδελβέργη είναι ένας τόπος που μπορείς να επιστρέφεις. Πάντα να επιστρέφεις. Με μία γλυκιά μελαγχολία σαν αυτή που κουβαλά το Träumerei του Robert Schumann. Και πάντα να νιώθεις πως βρίσκεις κάποια ολόδικά σου κομμάτια εκεί, που δεν τα καταπίνει ο χρόνος και ο χώρος. Και κάποια καινούρια που έχει να σου προσφέρει απλόχερα η πόλη.

Υ.Γ. Αφιερωμένο στη Χάρις, για την ανοιχτοσύνη, την συγκινητική ευγένεια και τη φιλία της … στη Χαϊδελβέργη και εκτός.

 Φωτογραφία 😉

Kleoniki Pouikli
Attornay at law PhD Candidate

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *