Kατηγορίες  4εα

Ντοκιμαντέρ του Γιάννη Μαρμάρα

Με τον Γιάννη υπήρξαμε συμμαθητές. Μόνο που εκείνος παραιτήθηκε. Παραιτήθηκε από αυτό που προοριζόμασταν να κάνουμε ως απόφοιτοι εκείνης της “τάξης”. Τον συνάντησα τυχαία πριν από ένα χρόνο στο κέντρο της Αθήνας. Η απάντησή του στην συνηθισμένη ερώτησή μου “τί κάνεις” … ήταν … “ντοκιμαντέρ”. FB_IMG_1433501167085Σήμερα σας παρουσιάζω αυτό που κάνει καλά και με αγάπη. Θέμα του ντοκιμαντέρ, το οποίο θα δείτε παρακάτω μαζί με τέσσερις σύντομες ερωτοαπαντήσεις προς τον σκηνοθέτη και παραγωγό του, είναι ο κρατικισμός στην Ελλάδα μετά το 1974. Αν δεν έχετε, ακόμη, άποψη για τα θέμα … διαβάστε σχετικά τους Adam Smith, John Keynes και Karl Marx. Μια γεύση απ΄ όλα. Έτσι, για την τρισδιάστατη προσέγγιση και τη διάθεση για αντικειμενικότητα. Η Μεταπολίτευση είναι η περίοδος που ξεκίνησε μετά την πτώση της δικτατορίας το 1974 και την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Αυτή η περίοδος ήταν μια από τις ομαλότερες και πλουσιότερες ολόκληρης της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας. Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν κατά την περίοδο αυτή χαρακτηρίστηκαν από την σημαντική διεύρυνση της ισχύος του κράτους και του μεγάλου παρεμβατισμού του στην οικονομία. Μετά την εμφάνιση της κρίσης, ένα μεγάλο μέρος του κόσμου στράφηκε κατά των πολιτικών προσώπων και των κομμάτων που κυριάρχησαν εκείνα τα χρόνια. Αλλά η λογική του κρατικισμού δεν αμφισβητήθηκε. Αντιθέτως, μύθοι που αφορούν την ωφελιμότητα ενός μεγάλου και παρεμβατικού κράτους υπάρχουν μέχρι σήμερα, μολονότι πολλοί αναγνωρίζουν την αποτυχία του.
Μύθος 1: Μεγάλο κράτος και οικονομική ανάπτυξη
Μύθος 2: Το δωρεάν γεύμα
Μύθος 3: Το κράτος ως εργοδότης
Μύθος 4: Δίκαιη αμοιβή
Μύθος 5: Κεκτημένα δικαιώματα και Προστασία των Αδυνάτων
Μύθος 6: Η εξέγερση του Πολυτεχνείου Μύθος 7: Πολίτες χωρίς Ευθύνη

Σκηνοθεσία: Γιάννης Μαρμάρας Παραγωγή: Γιάννης Μαρμάρας / LearnLiberty.gr

W: Εκτός από την Ελλάδα, ποιά άλλη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εργασίας σου (ντοκιμαντέρ) για τον κρατισμό;

Γ.Μ.: Οι περισσότερες, αλλα η Ελλαδα με τον τροπο που εφαρμόζει τον κρατισμό προσφερει απο τα καλυτερα επιχειρήματα εναντίον του.

 W: Πώς θα χαρακτήριζες τη ζωή με μία μόνο λέξη;

Γ.Μ.: Ασύγκριτη

W: Ποιό ντοκιμαντέρ, εκτός του δικού σου, προτείνεις στους αναγνώστες;

Γ.Μ.: Free or Equal: A Personal View by Johan Norberg

W: Αν ήσουν σήμερα 18 χρονών, τί δουλειά θα επέλεγες να κάνεις;

Γ.Μ.: Αρχιτέκτονας

Wouiki Tsita
Οικονομολόγος, ιστολόγι-er και ραδιοφωνικός παραγωγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *