Kατηγορίες  4εα Προτάσεις & Κριτικές

Νυφικό στα μέτρα της

Την Άννα δεν τη γνώριζα μέχρι την ημέρα του γάμου της. Ο σύζυγός της (πια) τυχαίνει να είναι φίλος και συνεργάτης μου οπότε ήμουν καλεσμένη στο ευτυχές γεγονός πριν από λίγο μόνο καιρό. Στις συζητήσεις με τον φίλο μου για το γάμο, εκτός από το πόσοι θα είναι οι καλεσμένοι, πού θα γίνει, τί θα φάμε, πώς έγινε η πρόταση, πόσο βγήκε το μαλλί, το δώρο και τα λοιπά … αναφέρθηκε φυσικά και το γαμπριάτικο κοστούμι. Βέβαια, γνωρίζουμε όλοι ότι το αντρικό ντύσιμο είναι πολύ πιο απλό καθώς πάνω κάτω παίζουν 3-4 επιλογές εκτός κι αν κάποιος είναι γνώστης οπότε τολμά τριχρωμία και κλέβει την παράσταση.  Και ο Μ.Φ., βέβαια, ήταν εξαιρετικός με το μπλε (το βασιλικό) που είχε επιλέξει.

Στην ερώτησή μου που ακολούθησε  …
” το νυφικό της Άννας το έχεις δει;”
… η απάντηση ήταν “όχι” και ότι μάλιστα θα αποτελέσει μεγάλη έκπληξη καθώς η ταλαντούχα γυναίκα του θα το έφτιαχνε μόνη της! Μόνη της;;; Είπα εγώ. Αλήθεια;
Αφού είναι ειδικός μου απαντά ο φίλος μου.
Μα καλά σε μουσείο δε μου έχεις πει ότι δουλεύει, του απαντώ …
image5
Κάπως έτσι άρχισε να μου κινεί το ενδιαφέρον αυτή η γυναίκα και φυσικά στο γάμο τους την απόλαυσα ως μία κομψότατη και χαρούμενη νύφη.
Νύφη, η οποία είχε φτιάξει η ίδια το νυφικό της! Και φυσικά όλοι μιλούσαν γι΄ αυτό.
Ακολουθούν μερικές ερωτήσεις για να δούμε τί έχει να μας πει περί νυφικού από … χέρι.

W:  Άννα με τί ασχολείσαι;
Α.Π.: Ειμαι συντηρήτρια υφάσματος και εργάζομαι με σύμβαση στη Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης στην Πλάκα.

W: Είναι προτιμότερο να ράψει κανείς νυφικό απ΄ το να αγοράσει και γιατί;
Α.Π.: Αυτό εξαρτάται απο πολλούς παράγοντες και είναι θέμα προσωπικό. Απο τη μία πλευρά, το να ράψεις ένα νυφικό σημαίνει μεγαλύτερη ευελιξία επιλογής, καθώς ξεκινάς απο την αρχή, δημιουργώντας αυτό που πραγματικά επιθυμείς … ραμμένο ακριβώς πάνω στο σώμα σου, επιλέγοντας το στυλ του ενδύματος, τα υφάσματα και τα διακοσμητικά στοιχεία που θα περιλαμβάνει. Απά την άλλη πλευρά, ορισμένοι οίκοι μόδας και ateliers στην Ελλάδα έχουν ιδιαίτερα προσεγμένα υφάσματα, όπως περίτεχνες δαντέλες και ποικιλία μεταξωτών υφασμάτων που δύσκολα θα μπορέσει να βρει κάποιος στην αγορά.
image4W: Είναι προσιτό το κόστος του tailor made νυφικού;
Α.Π.: Συνήθως το κόστος ειναι ιδιαίτερα προσιτό οταν επιλέγεις να ράψεις ενα νυφικό. Η τιμή βέβαια εξαρτάται παντα από το είδος του νυφικού. Ενδεικτικά, μπορείς να ράψεις ενα νυφικό με 600€ (συμπεριλαμβανομένων των υλικών κατασκευής) και η τιμή αυτή μπορεί να εκτιναχθεί ανάλογα με την ποιότητα των υλικών και τη χρήση τεχνικών υψηλής ραπτικής.

W: Ποιά υφάσματα μπορούμε να χαρακτηρίσουμε ως ελληνικά; Ενδείκνυνται για νυφικό;
Α.Π..: Θα μπορούσαμε να πούμε πως στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας, έχουν παραμείνει κάποιες υγιείς επιχειρήσεις στην Ελλάδα που παράγουν νήματα και υφάσματα. Κάποια από τα υφάσματα ασφαλώς ενδείκνυνται για νυφικά, όπως για παράδειγμα οι δαντέλες καθώς και τα φημισμένα μεταξωτά υφασματα του Σουφλίου.

W: Ποιό είναι το ωραιότερο νυφικό που έχεις δει να φοράει δημόσιο πρόσωπο;
Α.Π.: Το ωραιότερο νυφικό το φορούσε, κατά τη γνώμη μου, η Kate Middleton, το οποίο φημολογείται οτι κόστισε £250.000. Ivory στο χρώμα, με ψηλό λαιμό και μπούστο διακοσμημένο απο φυτικά μοτίβα κομμένα απο δαντέλα η οποία ήταν τοποθετημένη (appliquéd) πάνω σε μεταξωτό τούλι, το οποίο αγκάλιαζε τους ώμους και τα χέρια αναδεικνύωντας τη θηλυκότητα και κομψότητα του ενδύματος. Στο νυφικό αυτό φαίνονται επιρροές απο το εξίσου εκθαμβωτικό νυφικό της Grace Kelly που φόρεσε το 1956!
image3

Wouiki Tsita
Οικονομολόγος, ιστολόγι-er και ραδιοφωνικός παραγωγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *