Ετικέτες   

Kατηγορίες  Προτάσεις & Κριτικές

Ποίηση όσο μπορείς

Είναι βαθιά παιδαγωγική η ποίηση του Καβάφη, όχι με έναν τρόπο ηρωικό ή επικό αλλά με έναν τρόπο προσωπικό, εσωτερικό και αισθητικό. Αποτελεί τη σταθερή αναφορά μέσω της οποίας μπορούμε να γνωρίσουμε τον Ελληνιστικό κόσμο, έναν κόσμο με τεράστιο πολιτιστικό, επιστημονικό και πνευματικό υπόβαθρο, που παραμένει ο μεγάλος άγνωστος της εθνικής μας κληρονομιάς και παιδείας.

«Όσο μπορείς»

Κι αν δεν μπορείς να κάμεις την ζωή σου όπως την θέλεις, τούτο προσπάθησε τουλάχιστον όσο μπορείς:
μην την εξευτελίζεις μες στην πολλή συνάφεια του κόσμου, μες στες πολλές κινήσεις κι ομιλίες.
Μην την εξευτελίζεις πηαίνοντάς την, γυρίζοντας συχνά κ’ εκθέτοντάς την στων σχέσεων και των συναναστροφών την καθημερινήν ανοησία, ως που να γίνει σα μια ξένη φορτική.

Πολύτιμη υποθήκη για κάθε πνευματικό άνθρωπο. Όλη η κριτική για την κοινωνική κενότητα και ανουσιότητα, ένα καταστάλαγμα πικρό μεν πολυτιμότατο δε για κάθε άνθρωπο, τον οποίο προτρέπει να παλεύει διαρκώς με αξιοπρέπεια.
Στα ποιήματα του Καβάφη μπορούμε να θεμελιώσουμε χαρακτήρες από μικρά παιδιά μέχρι μεγάλους ανθρώπους, οι οποίοι καλούνται να ενσκήπτουν διαρκώς επάνω τους ως ένα άλλο ευαγγέλιο, στο οποίο μπορούν να εναποθέσουν και να στηρίξουν την προσωπική στάση ζωής, που θα επιλέξουν σε όλη τη διάρκεια του βίου τους.

Ο Κ. Π. Καβάφης καταφέρνει, χωρίς να υποτιμήσει κανέναν, να προβάλει τα ποιοτικότερα στοιχεία του ανθρώπινου χαρακτήρα με τέτοια αμεσότητα και υψηλή αισθητική, γεγονός που τον καθιστά αν όχι τον μέγιστο της νεοελληνικής ποίησης σίγουρα έναν από τους κορυφαίους.  Η λεγόμενη “Καβαφική ειρωνεία” είναι από μόνη της μια έμμεση αλλά σφοδρή κριτική σε καθετί το ευτελές ενώ παράλληλα βοηθά στη συνειδητοποίηση της δραματικής ουσίας της ζωής και την ματαιότητά της, χωρίς να προβάλει όμως τη λιποψυχία ή την άφεση άνευ πάλης.
kavafis2
Ο ίδιος ο Καβάφης ως πρόσωπο ήταν esthète και μεταφέρει μέσω των ποιημάτων του αυτή την ατμόσφαιρα. Ασχέτως από την προσωπική ερωτική του ταυτότητα καταφέρνει με μαεστρία να μεταφέρει στον αναγνώστη αποκρυσταλλωμένο μόνο το υψηλό νόημα του έρωτα και των αισθήσεων, γεγονός που τον καθιστά εκτός από μεγάλο ποιητή κατάλληλο και για διδασκαλία.

Για περισσότερα πατήστε εδώ.

Tasos Mandrapilias
Υπ. Διδάκτορας Φιλοσοφίας ΕΚΠΑ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *