Ετικέτες   

Kατηγορίες  Προορισμοί

Προορισμός: Βαλτικές χώρες

Το κάθε ταξίδι έχει να σου αφήσει κάτι πολύ σημαντικό. Ακόμα και ο πιο «απαξιωμένος» προορισμός. Κάποτε είχα χωρίσει τις χώρες-όπως σήμερα η Ενωμένη Ευρώπη- σε high προορισμούς και σε προορισμούς άκυρους. Οι επισκέψεις μου σε χώρες «άκυρες», όπως τις θεωρούσα πάλαι ποτέ, απέδειξαν το άκυρο της θεώρησής μου. Σήμερα νοερώς και με συνοπτικές διαδικασίες θα σας πάρω μαζί μου στις Βαλτικές χώρες : Λιθουανία,Λετονία,Εσθονία.

pork-import-ban-to-remain-for-baltic-states-and-polandΞεκινώντας από τα κοινά τους θα έλεγα ότι εκτός του κλίματος, η κομμουνιστική εποχή, η εποχή των ιερόδουλων, του άφθονου αλκοόλ και του Ρωσικού πληθυσμιακού στοιχείου έχουν μείνει σχεδόν αλώβητα. Αυτό γιατί για να υπάρξει ‘κάθαρση’, την οποία με τόση ζέση αποζητούν οι ντόπιοι (βλέπε ΝΑΤΟ, ΕΕ κλπ) θα πρέπει να περάσουν πολλές γενεές. Οι πληθυσμοί και των τριών αυτών κρατών που με τόσο μένος (αδικαιολόγητο για πολλούς από εμάς) κατακρίνουν εμάς τους Έλληνες, μισούν κάθε τι που θυμίζει Σοβιετική Ένωση.
Μικροί πληθυσμοί διάσπαρτοι σε «βαλτώδεις» και δασώδεις εκτάσεις με ‘δεκανίκι’ η μεν Εσθονία τη Φινλανδία ,η δε Λετονία και Λιθουανία τις Σουηδία και Γερμανία, προχωρούν με «τουπέ» και έντονη φιλοδοξία σε ένα αμφίβολο νέο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, στο οποίο επιλέγουν δυναμικά να έχουν λόγο και άποψη.
Στα Παλιά Γερμανικά της Άνω Γερμανίας ο όρος Hansa σημαίνει ένωση, όμιλος. Ο όρος αυτός αναφέρεται στην Χανσεατική Ένωση, δηλαδή την ένωση των γερμανικών κατά βάσιν πόλεων της Βαλτικής και της Βόρειας Θάλασσας , που ήταν η μεγαλύτερη από αυτές τις ενώσεις. Εκεί ανήκαν και οι τρεις «καλές μας».
Τα διαμάντια των μικρών αυτών χωρών είναι οι πρωτεύουσες τους Τάλλινν, Ρίγα και Βίλνιους. Η γλώσσα της Εσθονίας Φιννο-Ουγγρική. To Tάλλινν διεκδικεί δικαίως τον τίτλο της μίας από τις πλέον όμορφες μεσαιωνικές Ευρωπαϊκές πόλεις, έχοντας έντονη πολιτιστική ζωή με έμφαση στη μουσική και κατά γενική ομολογία από τις ομορφότερες Ευρωπαίες κατοίκους, αποτελεί πόλο must για κάθε νέο που λατρεύει τα ταξίδια. Εδώ βρίσκεται το παλαιότερο φαρμακείο της Ευρώπης, που λειτουργεί από το 1422 έως σήμερα. Το καλοκαίρι διοργανώνεται το φεστιβάλ μπίρας, μεσαιωνική αγορά, το Birgitta Festival με όπερα και μπαλέτο και το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου. Τα Χριστούγεννα λειτουργεί μεσαιωνική υπαίθρια αγορά στην στολισμένη πλατεία του δημαρχείου, υπό τους ήχους τζαζ μουσικής που ακούγονται από τις εκκλησίες.
Λίγη ώρα(δυόμιση)με πολυτελέστατα κρουαζιερόπλοια από το Ελσίνκι της Φινλανδίας λανσάρεται και ως επιλογή μονοήμερης εκδρομής. Οι δε Φινλανδοί βρίσκουν στη συγγενή και πιο continental Eσθονία ένα καταφύγιο για ξέφρενη κατανάλωση αλκοόλ. Να θυμίσω ότι η Εσθονία έχει την μεγαλύτερη χορωδία του Κόσμου και μάλιστα slogan για τον λαό της χώρας είναι το: “singing nation”. Αν θέλετε να με ‘μαλώσετε΄ για την εμμονή μου στο Τάλλινν και όχι Tαλίν, ως συνηθίζεται, είναι γιατί τα Φινλανδικά και Εσθονικά τονίζονται στην παραλήγουσα. Το γειά στα Εσθονικά : Tere (Tέρε).

12633022_10208862290217569_729322860_o 12631050_10208862373059640_2001373895_o
Με την προσφορά στους e-residents η Εσθονία είναι περήφανα πρωτοπόρος στην ιδέα μίας χώρας ‘χωρίς σύνορα’. Το πρόγραμμα που έχει υιοθετήσει η Εσθονική Κυβέρνηση προσφέρει σε οποιονδήποτε,οπουδήποτε, μία ψηφιακή ταυτότητα που εκδίδεται από την Κυβέρνηση με το ενδεχόμενο να ξεκινήσει και λειτουργήσει μία online επιχείρηση, σύμφωνα με την Εσθονική Νομοθεσία. Όσοι πιστοί..: https://e-estonia.com/e-residents/about/
Δύο αδελφά κράτη θεωρούνται εκείνα της Λετονίας και Λιθουανίας με κοινής ρίζας γλώσσες τις Βαλτικές, ενίοτε και ιστορία (πότε Πρωσία, πότε Βασίλειο της Πολωνίας/Λιθουανίας) και φυσικά κάτω από τον Ρωσικό ζυγό, αναπτύχθηκαν πιο αργούς ρυθμούς από εκείνους της Εσθονίας.
Η Ρίγα θεωρείται το «Παρίσι της Βαλτικής» λόγω της κοσμοπολίτικης ζωής της πόλης, λόγω της art nouveau αρχιτεκτονικής της και φυσικά του πολυσύχναστου λιμανιού της. Για πολλούς θεωρείται και η ομορφότερη πόλη της Βαλτικής. Αυτό που αξίζει να δει κανείς σαφώς είναι η παλιά πόλη, η σύγχρονη τέχνη που παρουσιάζουν πολλοί νέοι Λετονοί κυρίως γλύπτες και τα όμορφα έργα τέχνης από κεχριμπάρι που αφθονεί στη Βαλτική. Αυτή περιλαμβάνει τερατόμορφα αγάλματα, ενώ συνδυάζει μπαρόκ στοιχεία με εκμοντερνισμούς. Έχει ενδιαφέρον να δει κανείς αρκετά τέτοια κτήρια στη σειρά. Άλλο χαρακτηριστικό της πόλης είναι το σπίτι με τις γάτες, όπου στην κορυφή του βρίσκεται μία μαύρη γάτα – σύμβολο πλουσίων κατοίκων της πόλης. Χαρακτηριστικό αξιοθέατο είναι και ένα σταλινικό κατάλοιπο, κτίσμα που παραπέμπει ευθέως στις περίφημες Επτά αδερφές – ουρανοξύστες που βρίσκονται στη Μόσχα. Είχε κτιστεί ως δώρο του Στάλιν στο λαό της Λετονίας, ενώ στέγαζε τις δημόσιες υπηρεσίες της εποχής. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το αντίστοιχο της λαϊκής αγοράς, με τιμές συμφέρουσες για κάποιον που δε θέλει να φάει έξω. Αν είστε ερωτευμένοι, επισκεφθείτε μία μικρή γέφυρα ενός ρυακιού που ουσιαστικά οριοθετεί τη σύγχρονη με την Μεσαιωνική Ρίγα και αφήστε το στίγμα σας.
Μία υπέροχη εκδρομή στη Λετονική Ριβιέρα θα σας πείσει ότι, αν οι καιρικές συνθήκες το επέτρεπαν οι Βαλτικές Δημοκρατίες θα συναγωνίζονταν σε παραλίες τις Μεσογειακές χώρες. Αξίζει κάποιος να επισκεφθεί την αριστοκρατική παραθαλάσσια πόλη Γιούρμαλα (Jūrmala). Το γειά στα Λετονικά : Sveiki (Σβέϊκι)

12620937_10208862342298871_385475009_o
Η Λιθουανία είναι το παλαιότερο κράτος από τις χώρες της Βαλτικής. Υπάρχει ένας πολύ γνωστός θρύλος για την δημιουργία του Βίλνιους, η ιστορία έχει ως εξής: Ο Μεγάλος Δούκας της Λιθουανίας Gediminas είχε πάει για κυνήγι στους λόφους γύρω από τον πόταμο Vilnia, όταν έπεσε το σκοτάδι η ομάδα του αποφάσισε να κατασκηνώσει εκεί για το βραδύ. Ενώ κοιμόταν ο Gediminas είδε ένα όνειρο, στο οποίο ένας σιδερένιος λύκος στεκόταν στην κορυφή του λόφου και ούρλιαζε. Την επόμενη μέρα ρώτησε έναν παγανιστή ιερέα σχετικά με το όνειρο του, κι εκείνος ερμήνευσε το όνειρο ως εξής “Ότι έχει αποφασιστεί από τους θεούς για τον αρχηγό και για τη Λιθουανία αυτό θα γίνει! Ο σιδερένιος λύκος συμβολίζει ένα ανυπέρβλητο κάστρο και μια πόλη η οποία θα κτιστεί από τον κυβερνήτη της περιοχής. Η πόλη θα γίνει η πρωτεύουσα της Λιθουανικής γης, το ουρλιαχτό του λύκου συμβολίζει την φήμη της μελλοντικής πόλης η οποία θα εξαπλωθεί μακριά σε κάθε γωνιά.” Από τότε ο Δούκας Gediminas αποδεχόμενος τις θελήσεις των θεών άρχισε να κτίζει την μελλοντική πρωτεύουσα που ονόμασε Βίλνιους – Vilnius – από το όνομα του ποταμού Vilnia.

12596867_10208861932248620_1033172233_o
Λιθουανία, Πολωνία και Ουκρανία ενώνονται από στενούς ιστορικούς δεσμούς.
Το Βίλνιους έχει τη φήμη μίας ήσυχης και αρκετά ασφαλούς πόλης και βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ηπείρου μας. Η Παλαιά Πόλη της, που κλείνει μέσα της και το παλαιότερο μέρος της Λιθουανικής πρωτεύουσας, είναι από τις μεγαλύτερες διασωζόμενες μεσαιωνικές πόλεις της Ανατολικής Ευρώπης. Και θεωρείται μάλλον υπερβολή να ισχυρίζεται κάποιος ότι την έχει εξερευνήσει σπιθαμή προς σπιθαμή, αφού αποτελείται από 74 συνοικίες, έχει 70 δρόμους και λεωφόρους, ενώ στα 3,59 τετρ. χλμ. που εκτείνεται αριθμεί 1.487 κτίρια! Συμπέρασμα; Στο Βίλνιους θα περπατήσετε πολύ.
Ο 19ος και ο 20ος αιώνας υπήρξαν θυελλώδεις για την Λιθουανία και την πρωτεύουσα της. Η πολιτική κατοχή, οι εκκλησίες που αναγκάστηκαν να κλείσουν, η απαγόρευση της Λιθουανικής γλώσσας ήταν απλά η αρχή και στη συνέχεια η κατάσταση χειροτέρεψε. Δυο παγκόσμιοι πόλεμοι, μαζικές δολοφονίες της Εβραϊκής κοινότητας και άλλη μια κατοχή. Το γειά στα Λιθουανικά: Labas (Λάμπας).

12596711_10208862297257745_854767388_o
Η Εσθονία είναι σαφώς η πιο φιλελεύθερη από τις τρείς χώρες, μην ξεχνάμε όμως ότι ο Ρωσικός πληθυσμός ακόμα και στις τρεις είναι μεγάλος, ισχυρός και το dna των λαών αυτών από τα ολοκληρωτικά καθεστώτα έχει αλλάξει πολύ. Ποικίλα κοινωνικά θέματα ενοχλούν τη νοοτροπία των αυτοχθόνων πληθυσμών.
Νεανικοί πληθυσμοί, φρέσκες ιδέες, όμορφος κόσμος, δυνατή παράδοση, ταυτότητα, όμορφες πόλεις και τοπία, ατμοσφαιρικά σκηνικά συνθέτουν τις 3 αδερφές της Βαλτικής, τις οποίες σας συνιστώ να επισκεφθείτε ανεπιφύλακτα.

Galantis Loukakis
Λίγο λωλός...Χιώτης γαρ και 'ζητιάνος της αγάπης'. Αυτά, βαριέμαι να γράφω για μένα <3

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *