Ετικέτες     

Kατηγορίες  Προορισμοί

Χίος (όχι ο Στέφανος)

«Όλοι οι Χιώτες είν’ λωλοί, ποιος ολίγο, ποιος πολύ»
Θάχε πολλά να μας διηγηθεί η Χίος, αν είχε στόμα. Μοναδικές στιγμές στην ιστορία της Ελλάδας από το 5ο σε μέγεθος νησί της. Γνωστή παγκοσμίως για τα μαστίχια της,  που δεν μπορούν να δωρίσουν το ‘δάκρυ’  τους σε κανέναν άλλο τόπο της γης.
Δεύτερη σε ηλιοφάνεια στην Ελλάδα, πρώτη σε ναυτοσύνη, μοναδική σε αρχιτεκτονικά μοτίβα (Κάμπος & Πυργί).
Αν υπήρχε κάποιος δρόμος θα τη χώριζαν από την Αθήνα, μόλις 210 χλμ. Το ταξίδι ως τη Χίο διαρκεί 6 ώρες. Σαγηνευτικός προορισμός για όσους λατρεύουν τις εκπλήξεις. Η Χίος από θέση δεν είχε ανάγκη ποτέ από διαφήμιση. Από τους Αρχαίους Χρόνους γνωστή για τον ‘Χίο γέλωτα’, τις ‘Χίες Τράπεζες’, το ‘νέκταρ των Θεών’  (Αριούσιος Οίνος) και τον Όμηρο … στοιχεία που καταδεικνύουν τη φήμη του νησιού.
«Προστατευόμενη» από τον Σουλτάνο, λόγω της Μαστίχας (22 χωριά στα Νοτιόχωρα), απολαμβάνει ιδιαίτερα προνόμια κατά την Οθωμανοκρατία. Οι Χιώτες από τη φύση τους με το ένα πόδι εδώ και το άλλο εκεί,  προκομμένοι δεν έδειξαν ποτέ θάρρος απέναντι στους δεκάδες κατακτητές. Πότε υπέμειναν 300 χρόνια υποδούλωσης σε μία εμπορική οικογένεια της Γένοβας και πότε 400 από τους Οθωμανούς, πάντα όμως επιζητούσαν την καλοπέρασή τους.
Το νησί έχει 69 χωριά με διαφορετικές τοπικές ενδυμασίες και 99 παραλίες.

Βρουλίδια, Χίος

Βρουλίδια, Χίος

Εναλλαγή τοπίων από τον ορεινό Βορρά ως τους λόφους του Νότου. Εναλλαγή αρχιτεκτονικής με τα φημισμένα ψηφιδωτά στο Πυργί (από την Ιταλική τεχνική διακόσμησης sgraffito), το καστροχώρι των Μεστών, τα υπόλοιπα Μεσαιωνικά χωριά και τον μοναδικό Κάμπο με 250 διασωθέντα αρχοντικά που σου κόβουν την ανάσα και σε μεταφέρουν μαγικά σε άλλη εποχή.

Η Μυροβόλος Χίος: της Ιωνίας, της Αγίας Μαρκέλλας, τους Ψυχάρη, του Κοραή, του Πορφύρα, του Θεοτοκά, του Σουρή, του Αβδελιώδη, του Θαλασσινού, των εσπεριδοειδών, του γιασεμιού, των γλυκών, του μαστέλου και του ρουκετοπόλεμου (μιας και πλησιάζει το Πάσχα) είναι εκεί και μας περιμένει σαν καλοκρυμμένος θησαυρός του Αιγαίου.
Κείμενο και φωτογραφίες: Γαλαντής Λουκάκης
Wouiki Tsita
Οικονομολόγος, ιστολόγι-er και ραδιοφωνικός παραγωγός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *